Kendine güven duygusu bir çok kişilik özelliği gibi erken yaşlarda şekillenmektedir. Peki, özgüven eksikliğinin yetişkin yaşlarda tedavi edilmesi mümkün değil midir?
Özgüven gelişimi en çok bebeklik daha sonra ergenlik ve en az da yetişkinlik döneminde kendisini geliştirebilir. Evet genellikle özgüven eksikliği çeken bir kişi için sorunun temeli erken yaşlarıdır ama bu zaman makinesiyle o yıllara gidip düzeltmekten başka alternatifimizin olmadığı bir durum değildir.
Doğru adımlar atılırsa her yaşta gelişme kaydedilebilir.
Özgüven duygusu kendisi dışındaki kişisel özelliklerin gelişiminin de temelini oluşturur. Çünkü kendisine güvenen kişiler kendi kararlarını alıp, kendi özgün kişiliklerini geliştirebilir. Güvenmeyenler ise kendisine güvenen başka kişilere özenir, kendi kişilik yapısı kendi kararlarından ziyade başkalarına benzemeye çalışmasıyla özgünlüğünü kaybeder.
Bilimsel teoriler özgüvenin temelinin özellikle ilk iki yılda atıldığını söylemektedir. En önemli nokta ise bebek ile annenin kurduğu ilişkidir. Annenin ödev ve sorumluluğu o kadar fazladır ki; çocuğun ihtiyaçlarına karşı duyarlı olur ve ihmal etmezse çocuk güven ve huzur duygusu ile yetişir. Eğer anne sorumluluklarını ihmal ederse çocukları bu güven duygusundan mahrum yetişir.
En önemli çağ bebeklik olmakla birlikte, Özgüven duygusunun gelişimi ergenliğin sonuna kadar hatta kendisini geliştirmek için doğru yöntemleri uygulayan insanlarda ömrünün sonuna kadar artabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder