29 Eylül 2015 Salı

CESARET VE ÖZGÜVEN ARASINDAKİ FARKLAR

Özgüven kendini sevmek ve güvenmek cesaret ise başına gelecek herhangi bir şeyden çekinmemektir.

Özgüveni olmayan skişi cesur da olsa sorumluluk ve risk alamaz,
Özgüveni olmayan insan cesur da olsa yapıcı değildir.

İki özellik bir çok ortak nokta taşımakla birlikte bir arada bulunmak zorunda değildir. Örneğin başına gelecek şeylerden korkmayan cesur birisi özgüvensiz olabilir.

Özgüveni olan bir insan bir işi başaracağını bilir, cesur ama özgüvensiz birisi ise kaybetmekten korkmasa bile kazanma motivasyonunu bulamaz

Özgüven geçmişten gelen bir altyapı gerektirir, cesaret gerektirmez,

Özgüven ne istediğini ve nasıl alacağını bilir cesaret ise gerekirse "cahil cesareti" ile hareket eder.

Cesareti olmayan insan risk alamaz,

Fazla özgüven ve fazla cesaret insanları zarara uğratabilir.

28 Eylül 2015 Pazartesi

ÖZGÜVEN VE KENDİNE GÜVEN FARKI

Özgüven kavramı ile bir kişinin kendisine güvenmesi farklı şeylerdir. Özgüven içten içe hissettiğimiz güven duygusudur. Öz farkındalık yaratarak (kendimizi tanıyarak) oluşturulan bir şeydir. İçerisinde öz saygıyı, öz değeri, öz sevgiyi barındırır.

Kendinize belirli bir alanda misal futbolda duyduğumuz güven bir şeyleri iyi yaparak zaman içinde kazandığımız dışsal güvendir. Başarının getirdiği güven dışsal güvendir ve geçicidir. Özgüven ise her şeyini tek bir günde yitirseniz bile hala sapasağlam yerinde olan güvendir. Her şeye sıfırdan başlasanız bile sarsılmayacak olan güvendir.

Belirli dönemlerdeki başarısızlıklarla kendine güven kaybına uğrayabilirsiniz ama özgüveninizi geliştirirseniz o bir yere kaybolmaz.

Özgüvenli kişi kendisine güvenir ama kendisine güvenen özgüvenli değildir.

22 Eylül 2015 Salı

REDDEDİLMEKTEN KORKMAYIN!

Reddedilme korkusunu açıklamak için önce şu soruya cevap bulmak gerekir; “Diyelim ki reddedildik, en fazla neyimiz eksilir?” Ama tabi olaya bu bakış açısıyla bakamadığımız için zaten bu dertten mustaribiz.

Reddedilme korkusu esasen reddedilince yaşanacak utançtan ziyade reddedileceğine inanmakla alakalıdır. Yani doğrudan özgüven eksikliği ile ilgili bir konu. Bu sebeple esas tedavi edilmesi gereken özgüven eksikliğidir.

Kişinin kendisini tercih edilmeyecen bir insan gibi görmesinin altında yatan sebepler (varsa aşağılık kompleksi) incelenmeli ve ona göre bir tedavi yolu izlenmelidir.

Unutmayın! Hala tam anlamıyla açıklayamadığımız (belki bilimin ilerleyen zamanlarda açıklayabileceği) etki alanları içinde yaşıyoruz ve siz bir şey isterken kendinizi ona layık görmezseniz bu o karşınızdaki kişiye de geçiyor ve cevabını etkiliyor.

Kendinden emin, ne istediğini bilen bakışlara kimse kolay kolay hayır diyemez…

21 Eylül 2015 Pazartesi

ÖZGÜVEN KARİKATÜRLERİ

Özgüven eksikliği ya da aşırı özgüven konuları daima mizah malzemesi olmuştur. Cem Yılmaz ya da Şafak Sezer gibi oyuncuların oynadıkları salt komedi filmlerinde baş karakter genellikle aşırı özgüvenli bitirim tiplerdir. Batı komedilerinde de sık sık düşük özgüvenli çekingen karakterler yer alır. Karikatüristlerimiz de çalışmalarında sık sık bu konulara yer vermişlerdir. Onlardan bazıları:














18 Eylül 2015 Cuma

SOSYAL ORTAMA DAHİL OLMA ANAHTARI


Şimdi diyeceksiniz ki “biz zaten sosyalleşemediğimiz için özgüven temalı bu bloğa takılıyoruz, sen bize sosyal aktiviteye koş diyosun” Haklısınız, ama burada bahsi geçen tavsiye “hemen partilere akın” değil.

Kolay sosyalleşemiyorsanız öncelikli tavsiyemiz kurslara katılmanız. Sosyalleşme kursu diye bir şey yok tabi J Yabancı dil kursu olabilir, dans kursu olabilir, bir enstrüman öğrenmek için olabilir…

Bir partiye katıldığınızda yalnızca sosyalleşmek için oraya gittiğiniz açıktır ve bizim gibi bu konuda kendisini rahat hissetmeyen insanlar çekingenlik gösterebilir ama bir kurs ortamında sosyalleşmek için değil öğrenmek için oradasınızdır. Ha bir yandan da sosyalleşirsiniz tabi. Bu bir müzik kursuysa çevrenizdeki diğer kursiyerlerle konuşacak/paylaşacak zaten bir ortak noktanız vardır; müzik…

Diğer kurslar için de bu söylediğim geçerlidir. Ayrıca bir yabancı dili öğrenmek, bir enstrüman çalmak, iyi dans edebilmek ve benzeri yetenekler sizi diğer ortamlarda da ön plana çıkartabilir. Win win yani anlayacağınız.

Olmadı spora falan başla, beden dili ve diksiyon kursuna git. Öyle umutsuzca kıçının üzerinde oturma da ne yapıyorsan yap. Hareket et.

17 Eylül 2015 Perşembe

ASOSYALLERİN HALİNDEN ANLAYAN KARİKATÜR SERİSİ

Özgüven eksikliği konusuna mizahi bir bakış açısı getiren "asosyal arı" serisinin bazı karikatürlerini daha önce de paylaşmıştım. Bu da serinin devam filmi olsun:


Cevabı bulmak kolay, sınıfın ortasında söz isteyip cevaplamak deli cesareti...

























Her zaman bir neden vardır zaten













Biz "beğenmeyenin mk!" diyemezük














Kapıların üzerimize yıkıldığı an

16 Eylül 2015 Çarşamba

ÖZGÜVEN İLE İLGİLİ AFORİZMALAR

Özgüven ile ilgili bir çok özlü söz mevcut. Birçoğunu kimin söylemiş olduğunu kayıtlardan biliyoruz ama benim en sevdiğim maalesef anonim, onunla başlamak istiyorum:

"Özgüven bir yavru ceylan kɑdɑr çekingendir; insɑn onu bir kovdu mu, tekrɑr bulmɑsı uzun zɑmɑnɑ bɑğlıdır."

"İster başarabileceğinizi düşünün, ister başaramayacağınızı; haklısınız."
Mary Kay Ash

"Başkalarına karşı beslediğimiz güvenin en büyük kısmını doğuran, kendimize olan güvenimizdir."
François de La Rochefaucauld

“Ben şartlarımın bir ürünü değilim. Ben kararlarımın bir ürünüyüm.” 
Stephen Covey

"İnsanın yapabileceği en büyük fenalık, kendisine olan güvenini kaybetmesidir."
Richard Benedici

"Kendinize inanın, güzel şeyler olmaya başlar."
David J. Schwartz

"Cesur olup kendine güvenmek; konuşurken sükûnet içinde vuzuh ile düşünmek, herkesin sandığı derecede güç değildir."
Dale Carnegie

"Yüreğinin ve beyninin ateşine güvenmeyenler, kalıcı başarılara imza atamazlar."
Friedrich Nietzsche

"Başka bir insanın elinden gelen, benim de elimden gelir."
Maya Angelou

"Kader, harekete geçmeyen kişiye asla yardım etmez."
Sophokles

"Hiç bir merdiven olmasa bile, kendi başının üstünde tırmanmayı öğrenmelisin."
Friedrich Nietzsche

"Ben bir işle nasıl meşgul olacağımı düşünmem. O işe neler mani olur diye düşünürüm. Engelleri ortadan kaldırdın mı iş kendiliğinden yürür."
Mustafa Kemal Atatürk

15 Eylül 2015 Salı

GERÇEK AŞKIN FORMÜLÜ ÖZGÜVENDE


Şimdi diyeceksiniz ki; "Aşkla özgüvenin ne alakası var" Evet haklısınız ben de seviyorum ve özgüvenli olmak bir yana sünepenin tekiyim diyelim... Buraya kadar bir sıkıntı yok. Sıkıntı "O da beni seviyor mu gerçekten" sorusunda başlıyor. Çünkü özgüveni yüksek insanlar sevgiye ihtiyaç duymadan koşulsuz sevebiliyor...

Özgüven ile kendine güven farklı şeylerdir. Kendine güveni yüksek, karizmatik, başarılı bir kişinin öz güveni düşük olabilir. Kendine güven, dış kaynaklardan başarı, statü, ün, para ve güzellik ve bu tür şeylerden beslenir. Oysaöz güven kişinin kendini koşulsuz şartsız kabul etmesinden ve sevmesinden gücünü alır. Özgüveni yüksek olan kişiler sevgiye ihtiyaç duymadan, koşulsuz sever.

Yüksek özgüvenli birinin yanında kendiniz olabilirsiniz ve hata yapmaktan çekinmezsiniz.
Öz güveni düşük olan kişi ise sevgiye umutsuzca ihtiyaç duyar. Sevgiyi alamazsa saplantılı bir şekilde karşısındakileri bunaltabilir.

14 Eylül 2015 Pazartesi

ÖZGÜVENSİZLİK ÜZERİNE KARİKATÜRLER

Özgüven eksikliği mizaha da çok malzeme olan bir konudur. Son dönemde keşfettiğim ve direk bu konu üzerine çalışan "asosyal arı" serisinden bazı karikatürleri paylaşayım dedim:

İnsanlarla konuşurken heyecandan aniden abuk subuk cevaplar vermek:

























Marketten hiçbir şey almadan çıkarken hissedilen gerilim:

























İnsan içine çıkacak olma stresi:


11 Eylül 2015 Cuma

BİLGİSAYAR OYUNLARININ ÖZGÜVENE ETKİSİ

Bilgisayar oyunları sandığımız gibi özgüveni törpülemiyor. Gerçi bu genel kanının oluşma sebebi sokakta oynayarak büyümek yerine evde tıkılıp bilgisayar oyunlarıyla yetişen çocukların sosyal çevrede oyun oynayarak büyüyen çocuklardan daha özgüvenliği olduğuydu.

Türkiye 'de 100 öğrenci üzerinde yapılan araştırmada %53 'ü konuları bilgisayar oyunlarıyla öğrenirken kendilerine olan güvenlerinin arttığını söyledi. 

Öğrencilerin %38 'i bu görüşe katılmazken %9 'u kararsız kaldığı belirtilmektedir. Bu sonuçla birlikte yola çıkarak derslerle birlikte bilgisayar oyunlarının da kullanılması öğrencilerin duygusal açıdan kendilerini daha iyi hissedecekleri varsayımına ulaşılabilir. 

Oyunlardaki rekabet ve başarma duygusu özgüven kazanmaya yardımcı olabiliyor. Tabii burada bahsi geçen sosyallikten uzaklaşmadan oynan oyunlar. 

Ayrıca bu çalışmada soruların muhataplarının da çocuklar olduğunu unutmamak lazım. Hangi çocuk bilgisayar oyununa hayır diyebilir ki?

9 Eylül 2015 Çarşamba

ÖZGÜVENİN CİNSELLİĞE ETKİSİ

Özgüven dünyadaki en güçlü cinsel uyarıcılardan bir tanesidir. Bir kadını veya erkeği çekici kılan en önemli özelliklerinden birisi özgüvenidir. Ne istediğini bilen özgüvenli bakışlardan etkilenmemek kolay değildir...

Peki, kendine güvenmek bir kişinin cinsel hayatı nasıl etkiliyor? Öncelikle şun da belirtmek gerekiyor; cinsellik dışında eşle iletişim ve karşılıklı saygı noktasında da özgüven önemlidir. Özgüveni yerinde olan çiftler, nelerden hoşlandıklarının farkındadırlar ve bunları birbirlerinden talep ederler. Birbirlerine karşı utanç duygusunu yoğun yaşamazlar.

Bazı cinsel işlev yetersizliklerinin kaynağında özgüven eksikliği vardır. ‘‘Eşimden şunu istersem beni nasıl anlar?”, “Beni seviyor mu?”, “Onu mutlu yapamazsam beni terk eder mi?”, “Acaba bedenimi beğeniyor mu?” gibi sorular akıllarında dolaşan ve cinsel isteklerini birbirleriyle paylaşamayan çiftlerin özgüveni eksiktir. Kendine güven yoksa cinsellikte tatmin azalır ve bu da ilişkiye zarar verir.

Performans anksiyetesi yani başarılı olamama korkusu özellikle özgüveninin farkında olmayan, cinsel bilgi ve deneyimi yeterli olmayan kişilerde yaşanan problemin sonrasında meydana gelebilen bir durumdur. Kişi her seferinde yine başarısız olacağı ya da o an için başarılı olsa da bunu sürdüremeyeceği, yetersiz görüneceği ve eşini tatmin edemeyeceğini düşünür. Evet, sürekli bunu düşünen birisi de maalesef düşüncelerinde haklı olmaya başlar.

Özgüven önemli bir kişisel güçtür, kişinin yaşamla baş etmesini sağlar ve zorluklara dayanmasını kolaylaştırır.

8 Eylül 2015 Salı

ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİNİN İLACI İNSANLARA YARDIM ETMEK!

İnsanlara yardım etmek seni olduğundan daha güçlü hissetmeni sağlar. Dışarı çıktığında fark edeceksin ki, yardıma muhtaç bir sürü insan var. ya da senin çevrende mutlaka sana ihtiyacı olan/olabilecek kişiler vardır.
Onlara yardım eli uzatmaktan çekinme. Birilerine faydan dokundukça kendini daha özgüvenli
hissedeceksin. İşe yarar birisi olma hissi mutluluk vericidir. Herkes işe yarar birisi olmak ister.
Bundan sonra insanlara yardımcı olmanı istiyorum. Sana ihtiyacı olan kişilere faydan dokunmalı.

Mesela,
• Ödev yapmak için sana ihtiyacı olan arkadaşına yardım et!

• Yeni eve taşınan arkadaşının evi yerleştirmesine katkıda bulun!

• Ailesinden birisinin sağlığında sorun olan arkadaşına destek ol!

• Yoldan karşıya geçmeye çalışan teyze için arabalara durma işareti yap!

• Topu bahçeye kaçan bir çocuğun topunu alabilmesi için yardım et!

• Bazen sessiz, sakin kenarda utanarak oturan dilencilere 50 Kuruş – 1 Lira vererek

yardımda bulun!

• Ofiste arkadaşlarının işlerine yardım et!

• Sporda eline aldığı ağırlığı kaldırmakta zorlanan birine yardımcı ol!

• Özgüven Rehberi kitabından öğrendiğin bilgileri insanlarla paylaş. Özgüven problemi

yaşayan kişilere buradan öğrendiklerini anlat!

• İnsanlara hayallerini gerçekleştirebilmeleri için destek ol. Pozitif şeyler söyleyerek istedikleri şeye ulaşabilmeleri için onlara cesaret ver!
İnsanlara yardım edebilmek, onlara fayda sağlamak çok önemli bir katkı yapar. Egomuz okşanır. Ego törpülenmesi gerektiği kadar da doyurulması gereken bir olgudur.

Ego konusunda proses şu şekilde işlemelidir.

İnsanlara yardım et, faydan dokunsun.

Egon okşansın.

Sen de insansın ve senin de yardıma ihtiyacın olacak. Sen de insanlardan yardım isteyerek

Egonu törpüle.

Yardıma muhtaç olduğun bir durumla karşı karşıya kaldığın zaman, içinden bir ses sana şunu

söyleyecek:

- Boşver kimseden yardım alma! Senin yardıma falan ihtiyacın yok! Sen mükemmelsin.”

Bu sesi duyduğunda hemen:

- Kapa çeneni!

Diyerek onu sustur. Sonra devam et:

- Ben mükemmel değilim. Sonuçta insanım. Mükemmel olma gibi bir arayışım da yok.

Herkesin yardıma ihtiyacı vardır. Ben yardım almaktan asla çekinmem. Bunu bir ego meselesi yapmam. Eksik taraflarım olduğunu kabul ediyorum! Bu cümlelerle egonun seni yenmesine karşı koy! Onu sürekli doyurma peşinde olma. Bazen doyur, bazen törpüle. Dengeyi iyi sağla!

7 Eylül 2015 Pazartesi

ABARTILI ÖZGÜVEN ÖZGÜVENSİZLİKTEN Mİ KAYNAKLANIYOR


Özgüven çocuk yetiştirmede çok önemli bir kavram olmasının yanı sıra eksikliği durumunda kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürebiliyor. 

Marmara Üni. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Aydın, “Bir insanda kendine güven eksikliği olursa, o insanın istediklerini yapabilme, ayakları üzerinde durabilme, strese karşı mukavemet gösterme ve sağlıklı ilişkiler kurabilme noktalarında problem yaşar. Özgüven eksiği olan insan, en ufak stres faktörleri karşısında bile ayakta durmakta zorlanır. Bu nedenle anne, baba ve eğitimciler, çocuklardaki özgüveni çok iyi beslemeli” açıklamalarında bulundu.

Abartılı bir özgüvenin, aslında özgüvensizliğin kamuflajı olduğunu belirten Oktay Aydın, “Çocukta zayıf ya da abartılı özgüven varsa buna uygun bir tablo ortaya çıkar. Her ikisi de özgüven eksikliğinin işaretidir. Bu durumda kendine güven eksikliğinin temellerini iyice analiz edip hekim desteği almak önemlidir. Çocukların kendine güven eksikliğinin nedenlerini yakalayıp sürece oradan başlatmak gerekir."

2 Eylül 2015 Çarşamba

BABA SEVGİSİYLE BÜYÜMEK ÖZGÜVENİ ARTTIRIYOR

BABA BİR MASAL ANLAT BANA İÇİNDE ÖZGÜVEN OLSUN...

Ntv’nin haberine göre, çocuğun sağlam karakterli olmasında baba sevgisi son derece etkili etkili. Baba sevgisiyle büyüyen çocukların özgüvenleri daha güçlü…

Babalarından hep sevgi gören çocuklar kendileriyle daha barışık yetişiyorlar. Baba ile çocuk arasındaki sağlıklı iletişim okul başarısını da olumlu yönde etkiliyor.

Çocuk yetiştirmede azarlama, bağırma, tehdit, ağır bir şekilde cezalandırma ve korkutmanın kesinlikle olmaması gerekiyor. Çocuğun mutlu olabilmesi için baba sevgisini içten hissetmesi gerekiyor.

Sağlıklı iletişim için babaların çocuklarına vakit ayırması gerekiyor. Babalar çocuklarına zaman ayırmalı ve konuşmalı. Birlikte kitap okumalı. Bir olay hakkında onun ne düşündüğünü sormalı. Çocukla konuşma ve babanın sevgisinin göstermesi zekâ gelişimine pozitif etki sağlıyor…

1 Eylül 2015 Salı

ÇEKİNGENİN HALİNDEN ANLAMAYAN ÖZGÜVEN TÜYOLARI

O kadar kolay geliyor ki kedi fobisi olana “hiç korkma ısırmaz” demek ve hemen o an düzelmesini beklemek. Ya da hastalık hastası olan birisine “sen kafanda kuruyosun yoksa bişeyin yok senin” diyerek şifa bulmasını beklemek... 
İşte tek cümleyle seni çekingenlikten kurtaracağını zanneden bazı öneriler:

· Biriyle konuşurken o kişiye bakın, ayaklarınıza değil! (Bakamıyoz işte ulan, yoksa biz de biliyoz)

· Göz kontağı kurmanız özgüven göstergesidir. (Yukarda da söylediğim gibi öyle birisinin gözünün içine dimdik bakamıyoruz, bakabilsem niye sana geleyim, bakarım zaten)

· Pes etmeyin. Başarısızlığı kabul etmeyin. Her şeye bir çözüm vardır. (Güç içinde diyosun)

· Kafanızdaki negatif düşüncelerden kurtulun. Düşük özgüvenin nedenlerinden birisi de kafanızda dönüp duran negatif düşüncelerdir. (Çakralarımı da açayım mı?)

· Gülümseyin. Gülümsemek sadece daha iyi hissetmenizi sağlamaz, aynı zamanda etrafınızdakilerin de kendini daha rahat hissetmesini sağlar. (Sosyal fobimiz var diye de gerizekalı gibi sürekli gülümsemeyelim tabi)

· Her gün gülümsemenizi sağlayacak bir şey yapın. (Mesela mastürbasyon)

· Kendinizi başkaları ile karşılaştırmayın. (Zaten karşılaştırmıyoruz çünkü onu üstün görüyoruz)

· Yeterli miktarda ve iyi uyuyun. Yeterli ve iyi bir uyku daha pozitif bir tavra ve daha fazla enerjiye sahip olmanıza yardımcı olabilir. (Abi biz zaten bütün gün evden çıkmadan uyuyan, enerjisiz, sünepe insanları hala bize uyuyun diyorsunuz)

· Eğer tüm çabalarınıza rağmen özgüveniniz artmıyorsa bir uzmandan destek alabilirsiniz. Danışmanların ya da psikologların gerçekten iyi stratejileri vardır ve bu stratejiler sayesinde özgüveninizi inşa edebilirsiniz. Ayrıca kendinizle ilgili kötü hissetmenizin arkasındaki nedenleri bulmanıza da yardımcı olabilirler. (Aferin lan, kedi olalı bir fare tuttun nihayet.